Octavia RS - nowe auto kilka pytań

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toka
    Classic
    • 2013
    • 15

Podepnę się do tematu, w nowym roku mam możliwość zakupu auta do firmy, zastanawiam się nad octavią rs 2.0 tsi dsg w max opcji, ford mondeo, vw jakiś? Ja jestem za rs-em ale wszystko zależy od końcowej oferty flotowej , ford pomimo że wychodzi jakieś 20 tys drożej, daje takie rabaty ze wychodzi ostatecznie podobnie cenowo a to nie końcowa oferta.
    Co byście wzięli?
    Jeśli będzie to RS to brać kolor niebieski, czy biały? Może jakis inny kolor w kombi wygląda ładniej?? Czy zamówienie columbusa nie niesie ze sobą problemów z zestawem bluetooth przy galaxy s4, s5? Bo gdzieś czytałem że ktoś miał problemy z łączeniem..? Czyi ktoś uzyskał 15 % rabatu na flotę juz po fabrycznym rabacie?

Komentarz

• wojcian
      Ambiente
      • 2013
      • 149

toka, wszystko zależy czego oczekujesz od samochodu.Jeżeli trochę sportu to RS,jeżeli komfortu to mondziak można go fajnie wyposażyć w dobrej cenie.

Komentarz

• toka
        Classic
        • 2013
        • 15

Ja bym szedł bardziej w kierunki RS-a, ale finalnie wszystko zależy od tego jakie dostaniemy warunki zakupu

Komentarz

• Sebastian75
          Elegance
          • 2013
          • 912

VW biturbo, potem RS, potem Mondeo - ja bym tak brał

Ja mam S5 i moje Bolero spoko łączy - nie sądzę, aby Columbus miał być gorszy

Komentarz

• toka
            Classic
            • 2013
            • 15

Tylko VW biturbo w takiej konfiguracji jak RS wychodzi ok 35 tys drożej, nie sądzę żeby vw dał aż taki rabatrabatżeby zrównać się do poziomu rs czy mondeo.. może się mylę? Chciałbym

Komentarz

• Sebastian75
              Elegance
              • 2013
              • 912

Choróbsko mi wyskoczyło i przejadę się Passatem za tydzień dopiero.

Ale zwróć uwagę na to, że Biturbo ma 4x4 plus większy silnik plus lepsze wyciszenie - ja poczekam na 280 koni i wtedy zobaczę, czy nie sprzedam RSa i nie przerzucę się na "paska"

ALE

Muszę go najpierw

1) zobaczyć
              2) przejechać się

Komentarz

• Infoludek
                Drive
                • 2014
                • 75

Dzisiaj miałem okazje zrobić dłuższa trasę 500km

Expresowki 30% - prędkość 150-160
                Zwykle drogi 60% prędkość 80-110
                Pipidowki 10% prędkość 40-50

Średnia wyszła mi 8,7l/100km

Chwilowe spalanie przy 150 pokazywało 10-11 przy płaskiej drodze

Komfort jazdy na 17 zimowych : pasażerka z tylu dość narzekała pomijam drogi słabej klasy ale mowię nawet na expresowkach przy 150-160 wyłapuje każda nierówność.... Droga musi być świeża ( lublin - kurow) by nie jazda była w 100% przyjemna. Co do mnie niestety po kilkugodzinnej jeździe tez poczułem efekt sztywnego zawieszenia w kręgosłupie ( nadmierne ze mam z nim problem tzn po dźwiganiu ciężarów dość mocno mnie boli ) i tutaj miałem taki efekt.. W qq+2 tego nie było... Tez zastanawiam sie nad wyjazdem w przyszłym roku do Chorwacji tym autem czeskie betonowe autostrady mogą trochę wybić z głowy jazdę tym autem... Ale moze sie mylę..

Styl jazdy : efekty fizyczne przegrywają z efektami z satysfakcji jazdy. wyprzedzanie poezja jak dla mnie czy to z 80 czy to z 120 niema problemu z wyprzedzanie ...

Na te chwile tyle z moich 3 dniowych odczuć exploatqcji auta.

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

Zamieszczone przez Infoludek
                  Chwilowe spalanie przy 150 pokazywało 10-11 przy płaskiej drodze
                  w końcu jakieś realne spalania.. :roll:
                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Himenek
                    Rider
                    • 2014
                    • 412

a nie mniejsze niż diesel

Komentarz

• szplukasz
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 111

Zostawmy już to spalanie w spokoju. Zobaczcie co zajmuje większość recenzji z pierwszych 3 dni jazdy. Zawieszenie w RS krytykuje coraz więcej osób. Miało być auto na co dzień a zrobili twardą wyścigówke. Mało komfortowa jazda po autostradzie na 17 calach? To jak jeździ się po torowiskach w mieście?

Komentarz

• Infoludek
                        Drive
                        • 2014
                        • 75

Jutro będę miał 80 km expresowki przed sobą zrobię wam testy po 20km każdy przy prędkościach

100
                        120
                        140
                        160

Niemal powodu zaniżać wyników bo nie kupiłem tego auta by mieć najniższe spalanie wiec podam prawdę

Co do komfortu jazdy na tych 17 to jeszcze dam znać bo jakość codziennie wybieram trasę skrótu z trasy sikierkowskiej do tvn ulica augustowka jak ktoś jest z Warszawy to będzie wiedział o jaka trasę chodzi i nie ukrywam ze po tych kostkach jadę rs 40-50 trzęsie ale daje radę...

Komentarz

toka, generalnie na tym forum powinieneś przeczytać poradę "bierz RS-kę", "RS-ka najlepsza", "RS rządzi", "Ford gówno wort". Ale w związku napływem tutaj apaczy z forum gazeta którzy nawet Skodą nie jeździli powstanie tu mózgoburza o samochodach innych marek. Jak się zdecydujesz na Octavię to wróć i napisz jak się jeździ, nie zaczytaj znowu wojny marek na forum dotyczącym Skody Octavii.

Biała RS-ka zawsze spoko. Mam Columbusa i S4, bez problemów po 3 miesiącach.

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

i nie ukrywam ze po tych kostkach jadę rs 40-50 trzęsie ale daje radę...
                            może ciśnienie skontroluj jeszcze raz w jakiejś wulkanizacji porządnej :? ..jak pompowali je w serwisie to czasami są jajka.., miałem już kilka takich przypadków.. :lol:
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Infoludek
                              Drive
                              • 2014
                              • 75

Witam

Zgodnie z obietnicą:

Odcinki jednak po 10km

Jazda na tempomacie bez dotykania hanulca czy gazu

100km/h - spalanie 6,5l
                              120km/h - spalanie 7,7l
                              140km/h - spalanie 9,5l
                              160km/h - spalanie 11,5l*

Tutaj niestety odcinek wyniósł 7km bo drogę mi zajechał tir. Droga raz w górkę raz w dół. Ale wydaje mi się że obiektywnie to pokazuje, może ostani pomiar by spadł jeszcze o 0,2 L ale to juz nie ma znaczenia... Nie mniej dla mnie pierwsze dwa wyniki nie będą częstym widokiem bo nie jestem z tych co ma się telepać 100km/h na expresówkach

W drodze powrotnej podam wyniki dla większych prędkości, jak będzie mały ruch

Komentarz

• ErNOL9xp7
                                Drive
                                • 2014
                                • 54

140km/h - spalanie 9,5l
                                Myślę, że to jednak dość dużo. U mnie przy tej prędkości pokazuje średnio 8,0-8,5 litra... Nie wiem, może kwestia dotarcia. U mnie już ponad 10000km nakręcone.
                                Miłego użytkowania.
                                Pozdrawiam.
                                ErNOL/Ernest
                                Skoda Octavia 3 RS TSI Szary Metal + pełno dodatków...

Komentarz

• szplukasz
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 111

W teście Zachara RS z DSG spaliła przy prędkości 140 km/h wg GPS 8,6 litra (licznikowe coś około 145). Inny egzemplarz i inne spalanie

Komentarz

• Sebastian75
                                    Elegance
                                    • 2013
                                    • 912

Mi benzyna na automacie na prostej pali przy 140 na wskażniku 8, przy 150 - pod 9
                                    Zgadzam się zatem z wartościami podanymi przez ErNOL9xp7 oraz szplukasz

Komentarz

• Infoludek
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 75

Hmmm teraz wpadłem na pomysł że jechałem w trybie normal więc może stąd taka róznica bo wy podajecie pewnie w trybie eco.

Będę jechał następnym razem pojadę trybem eco i porównamy wyniki

Komentarz

• Sebastian75
                                        Elegance
                                        • 2013
                                        • 912

Infoludek,

ja nie jeżdżę w ECO - jest lekkie spóźnienie na gaz. Autko jest lekko "zdołowane"

A w nocy nie działają skrętne reflektory

Na początku jeździłem na ECO - potem przestałem.

Komentarz

• marek106
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 221

10 litrów z całej eksplatacji to jest realna wartość. Nie lubię jeździć wolno,a te auto jak się ciśnie to pali,może nie tyle co stare 2.0 turbo,ale pali. Ostatnioz Berlina 190 km/h non stop, sprinty,itd 14 litrów. Oczywiście miałęm już trasę gdzue przy 150 miałem równe 9 litrów. Ale nie ma się co oszukiwać, auto musi swoje spalić
                                          Cudów nie ma, są tylko tacy co zamulają na drodze i oszukują samych siebie.

Komentarz

• Sebastian75
                                            Elegance
                                            • 2013
                                            • 912

marek106,

jeszcze 4x4 i byłoby super, co nie?

Komentarz

• dj1978
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 181
                                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez marek106
                                              10 litrów z całej eksplatacji to jest realna wartość. Nie lubię jeździć wolno,a te auto jak się ciśnie to pali,może nie tyle co stare 2.0 turbo,ale pali. Ostatnioz Berlina 190 km/h non stop, sprinty,itd 14 litrów. Oczywiście miałęm już trasę gdzue przy 150 miałem równe 9 litrów. Ale nie ma się co oszukiwać, auto musi swoje spalić
                                              Cudów nie ma, są tylko tacy co zamulają na drodze i oszukują samych siebie.
                                              Dlatego TSI niestety nie dla mnie. Niemal każdego dnia trasa, przeważnie szybka, czyli wyszłoby, że stacje benzynową odwiedzałbym prawie codziennie.

Komentarz

• Sebastian75
                                                Elegance
                                                • 2013
                                                • 912

dj1978,

przy takiej jeździe jak kolega nie wierzę, jak nie miałbyś min 10.

Moja Meganka III 105 koni przy ostrym traktowaniu pod 9 dochodzi - przy wartościach jak marek106 11 byłoby jak nic.

Ale faktycznie - jak ktoś non stop jeździ, to diesel jest alternatywą

Komentarz

• marek106
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 221

Zamieszczone przez Sebastian75
                                                  marek106,

jeszcze 4x4 i byłoby super, co nie?
                                                  Mi już na 2 biegu brakuje mocy w sumie i wcale mi jakoś nie mieli na równym jak jest suchu. A vmax miałem na równym 259,więc słaby egzemplarz to nie jest.

4x4 miałoby sens gdybym gazem na 2 biegu mógł spokojnie wywoływać nadsterowność. To się nigdy nie stanie, bo Haldex taki nie jest, a jeśli nawet ten 5 generacji to esp jest nie wyłączalne,więc kij z tym.

Ja miałem mieć rs tdi,ale wkurzyłem się jak ten silnik pojawił się w scoucie i normalnej okcie.
                                                  Poza tym nie mogłęm czekać,a tsi było na placu. Czasem musze zwolnić i jeździć wolniej,ale samopoczucie mam lepsze ogólnie. Jak ktoś ma dylemat tsi vs tdi to nigdy nie będzie idelanie zadowolony z wyboru. Ale lepiej chyba jednak wziąść tsi. Paliwo w koszty i trzeba żyć.

Z tym,ze te wyniki spalania niektórych rs tsi są śmieszne. Na zasadzie... 80% trasy jechałem wolniutko i eco, potem 2 razy miałem pełęn but i mi spalił 8 litrów. Fajnie, tylko,że wtedy diesel spali poniżej 5 litrów.

Komentarz

• adamwo
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 359

Ja dzisiaj wracałem oczywiście autostradą (oczywiście niemiecką) późnym wieczorem, 190-250 non stop, wyszło lekko ponad 13 litrów, jak ost razem wracałem z niemiec średnia prędkość z 300 kilometrów była 164 km/h , spalanie 14,5 litra. Długookresowe spalanie mam na poziomie 12,7 i jest mega niskie na moją ciężką nogę , gdy porównałem je z kolegi Lancerem Evo 10 , a po trasach jezdzi z podobnymi prędkościami.

PS. tam jest bak tzn. w Evo 42 litry a Wy narzekacie
                                                    RS Stage 2 335/450

Komentarz

Pracuję...